50 ANYS D’ART

Foto: Carles Gonzalez i Nogueras

Afirmació

En el món de l’art
Resistir és guanyar

M.R.

2022. Museu Enric Monjo-MEM.
Vilassar de Mar. Barcelona

El Museu Enric Monjo presenta del 10 d’abril al 12 de juny Martí Rom. 50 anys d’art, comissariada per Ramon Casalé Soler.

Aquesta exposició de Martí Rom recull el treball de cinc dècades de constant activitat creativa, en què es pot comprovar el seu interès per diferents disciplines artístiques, que van des de la fotografia, els curtmetratges, les performances, els environnements i les accions, fins a l’escultura, passant per la pintura, el collage, el gravat, el dibuix i els objectes. A més d’altres facetes com les de galerista, promotor i activista cultural, que han originat que la seva vida estigui plenament dedicada a l’art. Per això, la present retrospectiva al Museu Monjo permet al públic contemplar una petita mostra del que ha anat creant tots aquests anys, però que serveix per adonar-se’n de la seva capacitat per construir obres impossibles, que s’estenen més enllà de la realitat, i que només es troben en la seva pròpia imaginació.

En els seus inicis va interessar-se per l’art conceptual que, en aquell moment, anys 70-80, era molt important a Catalunya. El compaginava amb l’escultura, ja que ell mateix confessava que de ben jove ja recopilava objectes, pedres i fustes que anava trobant pel camp, les platges i a qualsevol indret que trepitjava. Com a resultat d’aquestes troballes construïa assemblatges evocant temps pretèrits.

Per a ell, el reciclatge s’ha convertit en una obsessió, ja que li permet emprar materials i objectes diversos que per si sols només representen el que són i quina finalitat tenen, però a les seves mans es converteixen en obres d’art, perquè sap manipular-los i transformar-los en nous objectes que solen ser fàcilment identificables per a l’espectador.

L’exposició segueix un ordre cronològic, on veiem escultures, pintures i dibuixos que permeten seguir el procés creatiu d’una mateixa obra i que serveix per a comprovar que una peça aparentment fàcil de crear pels elements que la integren, no ho és en realitat, ja que és molt més complexa del que sembla. El que succeeix és que per a nosaltres determinats objectes retrouvés no signifiquen res, en canvi per a ell sí que són importants. D’unes tenalles, d’unes frontisses, d’uns claus o d’unes pales apareix un rostre humà, un ocell, un gos, un peix, un tòtem…

50 ANYS D’ART

Quan era molt jove començo a recopilar objectes, pedres i fustes que trobo pel camp, rieres i platges del meu entorn més proper, creant  assemblatges

amb tocs entre primitius i conceptuals, “rara avis” per l’edat.

Passo uns anys fent obres conceptuals, environnements i performances, que no deixo de fer per investigació i gaudi personal.

Continuo  treballant en obres figuratives en bronze, amb un toc de realisme màgic, i no absent d’ironia, desmembrant el cos humà o objectes, en les que es remarca la part protagonista de l’obra.

Posteriorment canvio d’estil i materials, treballant la fusta, ferro i plom, creant generalment tòtems en aires expressionistes.

Durant una de les últimes crisis econòmiques faig amb ferro, la sèrie “Minim”, on l’escultura es redueix a la mínima expressió; es com dibuixar a l’espai, el paper és l’espai i el llapis les varilles de ferro, fins arribar al límit de la gravetat amb varilles de 2 metres d’alçada i en cim un ocell, que fa vibrar l’estructura.

Últimament treballo amb la sèrie “Bestiam”, amb obres en les que classifico  animals segons l’espai en el que es desenvolupen: terra, mar i aire.

Tots aquests anys no he deixat de fer esbossos, dibuixos, collages pintures i obra gràfica.

MARTÍ ROM